2. Avaleht

Avaldatud 17.02.2021.

Tere!

Siin on ajalehe Majandusjuhataja Teataja (www.tmkkajaleht.ee) teise numbri sisukord. Kokku on 11 artiklit ja 209 fotot. Kõik esimese numbri jutud on loomulikult ka veel loetavad (ava neid kas Sisukorrast või konkreetsete teemade/menüüde alt).

Olgu ka kohe öeldud, et ma koostasin veebiajalehe ainult oma vabast ajast. Meil on nii huvitav kool ja väga põnev oli infot koguda ning saadud infost artikleid kirjutada.

Ikka ja jälle saan ma midagi uut teada meie kooliga seotud inimestest, kes (lisaks muidugi tublile laulmisele/pillimängule/õpetamisele) on veel millegi vajalikuga tegelemas:

•             Ma olin Ardo Västrikuga ühes toas Laulasmaa koolituspäevadel eelmise aasta algul. Õhtuse omavahelise vestluse käigus selgus üllatuslikult, et me mõlemad oleme vägagi arhiivinduse ja üldse koduloo uurimise suured huvilised. Ardol leiab see huvi rakendust Arvo Pärdi Keskuses arhiivispetsialistina töötades, mina aga olen pühendunud Lääne-Virumaa monumentide uurimisele. Teate ju küll, kuidas mõttekaaslastel jätkub juttu kauemaks, eriti veel kui Rakveres asub Pärdi monument.

•             Direktori rubriigis on vestlus TMKK viiulipedagoogi Kaido Väljaga, kes on ka Eesti Keelpilliõpetajate Ühingu president. Ma olen ka ise mitme erialaorganisatsiooni liige (mõnes juhatuseski) ja seepärast oli mul eriti huvitav Kaidoga mõtteid vahetada ehk siis lugu sellest, mida tähendab üks muusikaga seotud erialaühendus.

2019 sügisel käis koolis Johan Randverega vestlemas ja kuulajate küsimustele vastamas ERSO kontsertmeister ja esimene viiul Arvo Leibur (meie kooli vilistlane aastast 1982). Ma tahtsin ka talle mõned küsimused esitada, aga kahjuks ajasin kohtumise päeva sassi ehk siis nagu Johan ütles, et head küsimused, aga need oleks tulnud eile küsida. Arvo vastas minu küsimustele kevadel ja me täiendasime juttu nüüd veebruaris.

2. juulil 2020 toimus Jaani kirikus “Vivat Brass” kontsert. Meie õpilaste ja mitmete teiste puhkpillimängijate esinemine oli muidugi väga vahva. Minu jaoks oli aga eriti põnev kirikuõpetaja Eve Kruusi kontserti sissejuhatav esinemine, milles ta kõneles, kui palju on Piiblis pillidest ja eriti veel puhkpillidest kirjutatud. Ma ei olnudki kunagi varem niimoodi mõelnud, aga tõesti, kui avate www.piibel.net ja kirjutate otsingusse näiteks sõna “pasun” või “trumm”, siis saate hästi palju vastuseid. Eve Kruus saatis mulle oma kõne ka siinses ajalehes avaldamiseks.

Mõned meie kooli õpilased on minu poole pöördunud sooviga arutada õpilasfirma loomist. Et julgustada noori ka ise ärimaailmas kätt proovima, siis siinkohal üks huvitav lugu Rakkest päris õpilasfirmast Roboroos. Kohtusin nendega 2020 talvel toimunud õpilasfirmade laadal ja nad tegid meie B-maja ustele uued võtmehoidjad.

Siit leiate väikese ülevaate kooli ajaloo uurimisest ja toon ka mitmeid näiteid, kust saab veel lisainfot hankida. Ma väga loodan, et ajalehe lugejate hulgas on neid, kes samuti tahaksid vanu asju uurida. Tööd jätkub meile kõigile!

Meie koolimaja on ehitatud tüüpprojekti 2-02-27 järgi ja selliseid maju (sageli küll väikeste muudatustega) leiab päris suurel arvul Eestis, Venemaal, Ukrainas ja Valgevenes.

Järgmine aasta valmib kolme kooli ühine koolimaja. Viimane aeg on ka siin ajalehes teemaks võtta teiste koolide tegemised.  Ma ei saa mainimata jätta, et ma olen juba mitut balletiga seonduvat raamatut lugenud. Kui aga mõtleks korra n-ö koolide reliikviatele, mida tõenäoliselt tahame samuti uues majas eksponeerida.

Uue foto rubriigis on palju uusi fotosid, mida minu arvates on teilgi tore vaadata ja kaasa mõelda.

Kas te kujutaksite ette, et meie kooli õpilased võiksid olla tublid ka näiteks kombaini parandamisel, peetide kõplamisel jt põllumajandustöödel? Isegi nii tublid, et maakonna tasemel saaksid lausa esikoha! Vana foto  rubriigis on seekord tõesti selline veidi uskumatu lugu meie kooli õpilaste ja füüsikaõpetaja Kukatsi tegemistest Võrumaal asuvas Viitinas, kus 1974. aastal oldi EÕMis (Eesti Õpilasmalevas). Lisaks veel uued fotod sealsetest paikadest.

Viimase loo suhtes olen natuke murelik. Mitte et ma oleksin nüüd mõelnud, kas sellel teemal üldse on hea mõte kirjutada. Informeerima ju peab! Asi on selles, et paljudel teist on meie koolimajadega väga isiklikud ja emotsionaalsed suhted. Ja nüüd järsku mina kirjutan, mis saab majadest pärast seda, kui me siit suvel 2022 välja kolime. 

Aitäh kõigile, kes aitasid ajalehe valmimisele kaasa!

Muidugi ootan ma teie arvamusi, kiidusõnu ja kriitikat! Palun aidake uusi teemasid välja mõelda ja kirjutage ka ise artikleid.

Heiki Koov
majandusjuhataja
Tallinna Muusikakeskkool
56496271
heiki@tmkk.edu.ee